İlkadım mh Dikmen Yıldızı sk 27/B Çankaya/Ankara
Pzt-Pzr: 7 gün 24 saat

Damlama sulama

Tarımsal alanların ve Peyzaj alanlarının sulanması, günümüzde bu alandaki maliyet faktörünü de en çok etkileyen etkinliklerin başında gelir. Sulama yapılacak alanın büyüklüğüne ve alanda su ihtiyacı duymakta olan bitkileri niteliğine bağlı olarak çok farklı sulama yöntemi kullanılabilir. Damlama sulama, en az suyun sarf edildiği buna karşılık en yüksek verimliliğin elde edildiği sulama yöntemidir. Tarımsal maksatla geliştirilmiş olan bu sulama yöntemi, artık hemen her alanda etkin şekilde kullanılmaktadır. Şehirlerimizde ağaçlandırılması yapılmış çok geniş alanlarda elle sulama yapılması zahmetli ve maliyetli olduğundan, damlama sulama metodu kullanılır. Tarım alanlarında ise neredeyse bir zirai standarttır. Sprey sulama sistemleri ile birlikte yaygın biçimde kullanılmaktadır.

Damlama sulama sistemi nasıl kullanılır?

Damlama sulama sistemi, sulama sistemi merkezinde bir depo ve hidrofor bulunan, suyun veya sisteme aktarılan sıvı gübrenin ayarlanan basınçla boruları aktarıldığı sistemdir. Bu sistemde özel damlama sistem boruları kullanılır ve basıncın en doğru şekilde ayarlanması gerekir. Peyzaj mimarisi uzmanlık alanlarından bir tanesi olan damlama sulama sistemleri tasarımı, özel teknik bir faaliyettir ve doğru planlanması gerekir. Kullanılacak boruların niteliği oluşturulacak hattın şeması ve kullanılacak ana araçların temin edilmesi noktasında proje esaslarının en iyi şekilde ortaya konulması gerekir. Gelişigüzel bir planlama ile damlama sulama yönteminden verim elde edebilmek mümkün değildir.

Damlama sulama sistemi otomatik veya manuel çalışabilir. Kurulacak sistemin komplikasyonlarına bağlı olarak farklı tasarımlar geliştirilip uygulanabilir.

Neden damlama sulama sistemi kullanılmalıdır?

Öncelikle bitkilerin aşırı miktarda sulanmaları faydalı değildir. Bitki açısından bir faydası olmayan bu uygulamanın su kaynağının tüketilmesi bakımından da büyük zararları vardır. Ayrıca aşırı miktarda sulama toprağın mineral zenginliğini ortadan kaldırabilir ve bitki yetişmesine olumsuz etki eder. Bunun yanında bazı ortamlarda kullanılabilecek yegane sulama sistemidir. Sulama maliyetlerini marjinal biçimde düşürürken verimliliği aynı oranda artırmaktadır.

Damlama sulama sistemleri avantajları

  • Yukarıda belirttiğimiz gibi damlama sulama sistemleri; suyun en az seviyede sarf edildiği yöntemlerdir. Burada en önemli avantaj ekonomi olarak öne çıkmaktadır.
  • Damlama sulama sistemleri, gübre ve suyun eşit oranda dağıtılmasını sağlıyor olması nedeniyle verimliliği artırır.
  • Damlama sulama sistemleri otomasyon yöntemi ile kullanılıp, sıfıra yakın insan faktörü ile çalışabilmesi mümkündür.
  • Damlama sulama sistemleri ilk kurulum maliyeti, uzun vadeli faydaları dikkate alındığında son derece avantajlıdır. Sistem oldukça uzun ömürlüdür ve çok düşük bakım maliyeti söz konusudur.
  • Bitkileri Optimum miktarda ulaşması sağlanarak, toprağın verimliliği korunurken, yeterli sulama yapılması sağlanır.
  • Bu sistemler hava koşullarından minimum düzeyde etkilenir, örneğin rüzgarlı havalarda sprey sistemlerin sahibi olduğu dezavantajları barındırmazlar.
  • Damlama sulama sistemleri, diğer sistemlerden daha az Basınç gerektirdiğinden elektrik enerji tüketimi de daha azdır.
  • Zemin sıcaklığını optimize ediyor olmasından dolayı, toprağı iyileştirir.
  • Havadaki nem oranı azalacağından bitki gelişimi desteklenecektir.
  • Damlama sulama sistemleri engebeli arazilerde kolaylıkla kullanılabilir.
  • Toprak sertleşmesi engellenir çapalama sıklığı azaltılır. Sistemin doğası gereği toprağın havalanma oranı oldukça yüksektir.

Sonuç olarak damlama sulama sistemleri, günümüzde en yaygın kullanılan zirai sulama yöntemi olmasının yanında, peyzaj alanlarında ve ihtiyaç duyulan diğer Her alanda etkin şekilde kullanılan sulama yöntemidir. Çok geniş alanlarda, etkin biçimde sulama yapılabilmesi için en efektif çözüm damlama sulama sistemlerinin kurulmasıdır. Yüzlerce metre uzunluktaki hatlarda, borular üzerine entegre edilmiş Damlatıcılar (drip), toprağın uygun şekilde nemlendirilmesini ve bitkinin sulanmasını sağlar. Otomatik damlama sulama sistemleri, tercihen her alanda kullanılabilmektedir. Yine geniş arazilerde insan emeğinin en düşük seviyede kullanarak damlama sulama bu şekilde yapılabilir. Zaman sayaçları yöntemi ile otomatik damlama sulama yapılabileceği gibi çok daha gelişmiş sistemler söz konusu olabilmektedir. Yapay zekalı dijital birimleri sahip yeni nesil araçlar, sulama ihtiyacını tespit edebilmekte ve uygun aralıklarda sulama yapabilmektedir. Tabii zaman sayaçları otomatik damlama sulama sistemlerinde halihazırda kullanılan yöntemdir. Daha ileri yöntemler henüz yaygınlaşmış değildir.

En yüksek verimliliğe en düşük maliyetli ulaşın!

Damlama sulama sistemleri şartlara bağlı olarak ürün miktarında ortalama %70 civarında artış elde etmenizi sağlar. Zirai sulamada mahsulün en az %20 daha erken olgunlaşması mümkündür. Bunun yanında çapalama giderlerinin düşürülmesi, zirai ilaçlama ihtiyacının azalması, kullanılacak gübre miktarının minimum seviyeye düşürülmesi gibi avantajları da verimliliğini ifade eden etkenlerdir. Yalnız damlama sulama yönteminin uzun vadeli faydasının altı çizilmelidir. Toprağın niteliklerinin kaybolmamasını sağlamak bakımından damlama sulama sistemleri büyük öneme sahiptir. Serbest salım yüzey sulama yöntemlerinde, erozyon kaçınılmaz olarak ortaya çıkan sonuçlar. Toprak kaybını minimum düzeye indirmek bu yöntemin en önemli özelliğidir. Bu sayede uzun vadede topraktan sürekli verim elde edebilmek mümkün olmaktadır.

img_divider

Damlama Sulama hizmetine mi ihtiyacınız var?
Ücretsiz keşif ve fiyat teklifi için tıklayın!

Bir yanıt yazın

WhatsApp Mesaj Gönder